Shea Yağı Cilt ve Saç İçin Faydaları

Shea Yağı

Karit ağacından (shea ağacı olarak da bilinir) elde edilen ve yağlar açısından oldukça zengin olan Shea yağı, birçok cilt, sağlık ve saç sağlığı sorununa çözüm olarak yıllardır kullanılıyor. Oldukça yakın zamanda, bu yağ losyonlar, kozmetikler, şampuanlar ve saç kremleri gibi çeşitli güzellik ürünlerinde yaygın kullanımı nedeniyle batı dünyasında büyük popülerlik kazanmıştır. Shea yağını faydaları, beslenme gerçekleri ve çok daha fazlası hakkında daha fazla bilgi elde etmek için yazıyı okumaya devam edin.

Shea Yağı Nedir?

Afrika’ya özgü bir ağaç olan shea ağacının (Vitellaria paradoxa) fındıklarından çıkarılan shea yağı, oda sıcaklığında katı olarak bulunan bir yağdır.

Karite ağacı meyveleri taşıyan bir ağaçtır ve meyvelerin içindeki fındıklar çok önemlidir. Bu fındıklar ezilir, kaynatılır ve genellikle shea yağı olarak adlandırılan açık renkli bir yağı çıkarmak için kullanılır.

Shea yağı ana bileşenleri olarak oleik asit, stearik asit, linoleik asit vb. asitleri içerir. Vücut sıcaklığında eridiğinde cilt tarafından hızla emilir. Nemlendirici ve iyileştirici özellikleri birçok cilt sorunu için faydalıdır. Ayrıca birçok rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılabilen anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Birçok bitkisel yağ ile benzer olması nedeni ile yutmaya da uygundur (1).

Faydalı özelliklerini ve besin değerlerini araştırmadan önce bu zengin fındık ezmesinin tarihçesine bir göz atalım.

Shea Yağının Tarihçesi

Shea ağacı yüzyıllar boyunca doğal olarak Batı Afrika’da yaşıyor, Senegal’den Sudan’a ve Etiyopya’nın eteklerine kadar uzanıyor. Afrika tarih belgeleri, Kleopatra döneminde kullanılan, insanların yanında taşıdığı, cilt ve saç bakımı için kullanılan zengin bir yağdan bahsediyor. Sheba Kraliçesi’nin bile onu kullandığı söyleniyor!

Ağaç, Afrika’daki ilk krallar için tabut yapmak için kullanıldı ve fındıklardan çıkarılan yağ, iyileştirici ve cilt bakımı özellikleri için kullanıldı. Ağaç Afrika’daki birçok kabileler tarafından kutsal kabul ediliyor. Cildi ve saçı sert güneşten ve kuru rüzgarlardan korumak için Afrika’da hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Elde edilen yağı el ile yoğurmak daha önce popüler olmakla birlikte, teknolojideki ilerlemeler kil filtreleme ve shea yağının son sıkımı için farklı yöntemlere yol açmıştır. Birkaç kabile ayrıca hurma yağı ile karıştırır ve yemek pişirmek için kullanır. Bu çoğunlukla Kuzey Nijerya’da görülür.

Shea yağı çeşitli sağlık yararları sergiler ve diğer bitkisel içeriklerle birlikte çeşitli kozmetik ve tıbbi formüllerde kullanılır. İşte nedeni:

Shea Yağının İyi Olmasının Sebebi Ne?

Shea yağı genellikle nemlendirici, krem, losyon ve cilt ve saç için diğer karışımlarda kullanılır. Mükemmel bir yumuşatıcı ve cilt nemlendirme maddesidir. Deneyler ayrıca anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bunlar enflamatuar cilt hastalıklarının azalmasına ve serbest radikaller nedeniyle cildin ve saçın zarar görmesine engel olmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca, cildin sağlığını korumakla kalmayan, aynı zamanda güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından zarar görmesini önleyen A ve E vitaminleri de içerir. Bu bileşenler Shea yağına hafif bir güneş koruma faktörü (SPF) verir. E vitamini ayrıca kuru cildi yatıştırır ve cildin elastikiyetini artırır, bu yağı iyi bir yaşlanma karşıtı bakım yapar (2).

Piyasada bulunan Shea yağı türleri söz konusu olduğunda, bir kaç çeşide rastlamanız mümkün. Ham veya saf Shea yağı, genellikle sarı veya yeşil olan en doğal formdur. Hiç işlenmediği ve fındıklardan çıkarıldıktan hemen sonra satıldığı için yabancı maddeler içerebilir. Bu ham versiyon, farklı Shea yağı çeşitleri elde etmek için farklı şekillerde işlenebilir. Bunları aşağıda anlatacağız.

Rafine Edilmiş ve Rafine Edilmemiş Shea Yağı

Shea yağı rafine edilmiş veya rafine edilmemiş olabilir. Rafine edilmemiş Shea yağı, en doğal ve en az işlenmiş olan Shea yağının en saf şeklidir. Manuel olarak sıkıldığından vitaminlerini, minerallerini ve diğer doğal özelliklerini koruyabilir. Killer veya diğer yöntemler kullanılarak bazik bir filtreleme işlemine tabi tutulur. Bunlar yağın rengini, kokusunu ve dokusunu biraz değiştirebilir. Eritilir, kalıplara konur ve çubuk veya şerit şeklinde satılır.

Rafine edilmemiş shea yağı, A’dan F’ye kadar olan derecelerde de sınıflandırılır;

Rafine edilmiş Shea yağı işlenmiş formdur. Filtreleme işleminin yanı sıra, havalandırma veya kimyasalların kullanımı ile koku giderici bir işleme tabi tutulur. Ayrıca yağı daha beyaz yapmak için ağartılır. Uygun bir koku eklemek ve yağın raf ömrünü arttırmak için katkı maddelerinin eklenmesi yaygındır. Tüm bu işlemler yağı beyaz ve çok pürüzsüz hale getirir. Shea yağının rafine versiyonunu kullanmanın en büyük dezavantajı, geçtiği tüm işlemlerin besin değerini azaltmasıdır.

Bu rafine edilmiş versiyon daha da rafine edilebilir, bu da daha pürüzsüz ve beyaz hale getirmek için daha fazla süreçten geçmesini gerektirir. Bu genellikle Shea yağı kozmetik veya cilt bakım ürünlerine ekleneceği zaman yapılır. Pek çok rafineri işleminden sonra besinsel faydaların birkaçı yok edilir. Bu tip Shea yağı genellikle ultra rafine veya yüksek derecede rafine Shea yağı olarak adlandırılır.

Bazı şirketler Shea yağlarını organik olarak da pazarlamaktadır. Bu, yalnızca doğal süreçler kullanılarak yetiştirilen ve hasat edilen rafine edilmemiş versiyondur. Shea yağının iyileştirici ve nemlendirici özellikleri besin değerlerinde gizlidir. İşte Shea yağı için beslenme verileri:

Shea Yağı Besin Değerleri

Besin Değerleri
Servis Miktarı: 5g Shea butter çekirdeği 20 Servis 100 g 0.2 Servis 1/8 bardak (30ml 28g) *
5g için enerji :
Kalori44 Cal / kcalKilojoules 185kJ
Besinler1/8 bardak (30ml) için100g için
Enerji1,023kJ(244Cal)3,700kJ (884Cal)
Protein0g0g
Toplam yağ28g99.9g
Doymuş Yağ12.9g46.6g
Trans Yağ<0.03g(MAX)<0.1g(MAX)
Çoklu Doymamış Yağ1.4g5.2g
Tekli Doymamış Yağ12.2g44g
Kolesterol0 mg0 mg
Kaprilik Asit0.06 g0.2 g
Kaprik Asit0.06 g0.2 g
Dodecanoic Asit0.36 g1.3 g
Tetradecanoic Asit0.03 g0.1 g
Hexadecanoic Asit1.2 g4.4 g
Octadecanoic Asit10.7 g38.8 g
Palmitoleic Asit0.03 g0.1 g
Octadecenoic Asit (Omega-9)12.025 g43.5 g
Octadecadienoic Asit (Omega-6)1.355 g4.9 g
Octadecatrienoic Asit (Omega-6)0.08 g0.3 g
Fitesteroller99 mg357 mg
Toplam Karbonhidrat0g0g
Şeker0g0g
Diyet Lif0g0g
Su<0.028g(MAX)<0.1g(MAX)
Mineraller: (Tümü)0 µg(microgram)0 µg(microgram)
Vitaminler: (Tümü)0 µg(microgram)0 µg(microgram)
Folik Asit (Toplam)0 µg(microgram)0 µg(microgram)
İçerik: shea yağı

Shea yağı şunları içerir:

  • Yağ Asitleri: Shea yağı, birlikte yağ asitlerinin% 85-90’ını oluşturan daha yüksek oranda stearik ve oleik asit içeren palmitik, stearik, oleik, linoleik ve araşidonik asitler olmak üzere beş ana yağ asidi içerir. Stearik asit katı bir kıvam sağlarken, oleik asit Shea yağının sertliğini veya yumuşaklığını etkiler.
  • Fenolikler: Fenolik bileşikler antioksidan özellikleri ile bilinir. Shea yağı, 8’i kateşin olan 10 fenolik bileşik içerir. Geleneksel olarak özü çıkarılarak elde edilen Shea yağı, heksanla kullanılarak elde edilenlerden daha yüksek fenolik seviyelere sahiptir. Aslında, Shea yağının kateşin içeriği, olgun zeytinlerin toplam fenolik içeriğinden daha yüksektir. Shea çekirdeklerinin toplam konsantrasyonu ve nispi yüzdesi, ağaçların maruz kaldığı çevresel stres seviyesine bağlı olarak bölgeden bölgeye değişir (3).
  • E Vitamini: Tokeferol olarak da adlandırılan E Vitamini Shea yağı içinde bulunur. Shea yağının bulunduğu iklim ve sıkım şartlarına göre içerdiği E vitamininin türü de değişkenlik gösterebilir (4).
  • F ve A Vitamini: Shea yağı içinde doğal olarak A ve F vitaminleri bulunur. Egzama, dermatit gibi cilt sorunlarının tedavisinde yardımcı olabilir ve hatta erken yaşlanmayı yavaşlatabilirler (5).

Shea yağı, büyük oranda sabunlaşmayan bileşenler, esansiyel yağ asitleri, E ve D vitaminleri, fitosteroller, provitamin A ve allantoin ile doymamış yağlar bakımından zengin olduğu için cilt için bir süper gıda olarak kabul edilir. Cilt bakımı, bebek bakımı ve tüketimi için uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Aşağıda cilt için çeşitli Shea yağı faydalarını inceledik.

Shea Yağının Cilt İçin Faydaları

Düzenli cilt bakım rutininize Shea yağını eklemek harikalar yaratacak. Gelin ne olacağına beraber göz atalım.

1. Kuru Ciltleri Nemlendirir

Shea yağı yüz ve vücut için mükemmel bir nemlendiricidir. Yağ açısından zengin içeriği yumuşatıcı ve nemlendirici özellikleri sağlar (6). Ciltteki nemi tutar ve uzun süre nemlendirir. Susuz ve kuru ciltler bir süre sonra pürüzlü ve pullu hale gelir. Vücudun bazı bölgelerinde kuruluk nedeniyle cilt çatlakları gelişebilir. Shea yağı, yağ içeriği ile cildi besleyip cilt çatlaklarını geçirme konusunda etkilidir. Ayrıca elleriniz ve ayaklarınızdaki cildi yumuşatmaya ve esnek hale getirmeye yardımcı olabilir. Gözenekleri tıkamadan cilde kolayca nüfuz eder ve kuru ciltler için etkilidir.

Cildinizdeki çatlamış topukları, kuru üst deri hücrelerini ve pürüzlü benekleri iyileştirmek için Shea yağı kullanabilirsiniz. Soğuk aylarda cildinizi basitçe nemlendirmek için de kullanabilirsiniz.

2. Ciltteki İltihaplanmayı Azaltır

Shea yağı, anti-enflamatuar özellikler sergileyen çeşitli sinnamik asit türevlerine sahiptir. Bu özellikler, iltihaba sebep olan cilt sorunlarının iyileştirilmesi için faydalıdır (7). Etkilenen bölgede Shea yağı kullanılarak deri iltihabı ve rosacea gibi sorunlardan kaynaklanan iltihaplar hafifletilebilir. Şişkinliğee neden olabilecek güneş yanığı, döküntü, kesik ve sıyrıklar gibi rahatsızlıklar da bu yağ kullanılarak tedavi edilebilir.

3. Cildin Elastikiyetini Geri Kazanmasına Yardım Eder

Bu faydalı yağdaki sabunlaşmayan maddeler ve F vitamini , cildin elastikiyetini korumak için hayati bileşenlerdir. Shea yağı ayrıca ciltte doğal olarak kolajen üretimini artırma konusunda etkilidir. Shea yağı cildin nemlendirilmesi, yumuşatılması ve güzelleştirilmesinin yanı sıra cildin doğal elastikiyetini de geri kazandırır (8). Cildinizin elastikiyetini geri kazanması sonucunda cildinizdeki kırışıklık ve lekeler de azalacaktır.

4. Mükemmel Dudak Bakımı Sağlar

Shea yağı ile dudak bakımı

Shea yağı kolayca emilebilir ve soğuk mevsimlerde ve kuru hava koşullarında dudakların ihtiyaç duyduğu ekstra nem ve besinleri sağlar. Böylece, mükemmel bir dudak balsamı görevi görür, kuru ve çatlamış dudakları tedavi etmek için de etkilidir. Uygulandığında dudaklarda bir bariyer oluşturur ve derideki nemi tutar (9, 10).

5. Kaşıntılı ve Dökülen Ciltleri Rahatlatır

Cilt kaşıntıları için, Shea yağının hem nemlendirici hem de anti-enflamatuar özelliklerinin faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Kuruluk, cildinizin soyulmasına veya pul pul dökülmesine neden olabilir. Cildin kaşınmasına da neden olabilir. Shea yağının nemlendirici yağ asitleri cilde ihtiyaç duyduğu yağlanmayı vererek rahatlama sağlayabilir. Kaşıntı, sedef hastalığı gibi bir cilt durumundan kaynaklanıyorsa, Shea yağının anti-inflamatuar aktivitesi, onu hafifletmek için gerçekten iyi çalışır (11, 12).

6. Sivilce ve Lekeleri Tedavi Eder

Sivilceli cilt

Shea yağı, oleik, palmitik, stearik ve linolenik asitler gibi çeşitli yağ asitlerinin sağladığı iyileştirici özellikleri ile bilinir. Bu yağda çözünebilen bileşenler, alkalilerle temas ettiğinde sabuna dönüşmez. Ham, rafine edilmemiş Shea yağı cilt döküntüleri, bronzlaşma sonrası cilt soyulması, yara izleri, çatlaklar, donma yaraları, yanıklar, böcek ısırıkları ve sokmaları ve sivilce tedavisinde etkilidir (13).

7. Bebek Bezi İsiliğini Rahatlatır

Rafine edilmemiş Shea yağı, kimyasal içermediği için mükemmel bir doğal nemlendiricidir. Böylece, bebek bakımı için idealdir, çünkü cilt üzerinde yumuşak olmasının yanı sıra, bebeklerin hassas cildi için özel olarak uyarlanmıştır. Banyodan sonra uygulanabilir ve bebeklerin ve küçük çocukların cildindeki egzama veya bebek bezi isiliklerini iyileştirmek için de kullanılabilir (14).

8. Çatlakları Azaltır

Shea yağı genellikle çatlak tedavisi için satılan merhemlerde veya kremlerde bir baz olarak kullanılır. Bunun nedeni, kilo alımı ve / veya kilo kaybı nedeniyle hamilelik sırasında oluşan çatlakları önlemeye ve azaltmaya önemli ölçüde yardımcı olabilmesidir. Bu çatlaklar cilt elastik kapasitesinin ötesine geçtiğinde oluşur. Shea yağı uygulaması cildin doğal elastikiyetini eski haline getirecek ve ayrıca kolajen üretimini artıracaktır. Doğal bir yumuşatıcıdır. Etkilenen bölgenin bu cilt iyileştirici yağ ile günlük masajı çatlakları hafifletebilir (15).

9. Serbest Radikallerin Hasarını Azaltarak Anti Aging Sağlar

Shea yağı söz konusu serbest radikallerin hasarını azaltmak olduğunda bilinen en etkili yöntemlerden birisidir. Cildinizin genç kalması için gereken kolajen üretimini hızlandırması da anti-aging etkisini artırır. Düzenli olarak uygulandığında ince çizgileri ve kırışıklıkları azalttığı görülür.

İçerdiği vitaminler, kateşinler ile birlikte, cilde zarar veren serbest radikallere karşı antioksidan bir etki gösterir. Bu serbest radikaller çevremizde genellikle kirleticiler ve tahriş edici maddelerin içinde bulunur. Güneş ışınları da cildimizdeki serbest radikalleri artırabilir, bu da cilt hücrelerine kolayca zarar verebilir. Shea yağındaki sinnamik asit esterleri, cilde antioksidan desteği vererek zarar görmesini önler (16, 17).

Shea yağının cildimize sağladığı faydaları kapsamlı bir şekilde inceledikten sonra, saç için faydalarına da bir göz atmakta fayda var. Nemlendirici ve iyileştirici özellikleri sayesinde saçlar için doğal bir saç kremi olarak kabul edilir.

Shea Yağının Saç İçin Faydaları

Bu mucize yağın saç bakımınız için faydalarını daha derinlemesine gelin beraber inceleyelim. Saçlar için Shea yağı faydalarından bazıları aşağıda yer alıyor.

10. Hasarlı Saçları Onarır

Düzleştirici, perma ve kıvırıcı gibi işlemler, saçtaki doğal nemin kaybolmasını sağlayabilir. Shea yağı, bu kayıp nemi geri kazanmaya yardımcı olabilir. Ayrıca saçı sert hava koşullarından, hava ve sudaki zararlı serbest radikallerden korur. Ayrıca, Shea yağı saçları güneş hasarından korumak için yeterli olan düşük bir SPF’ye (güneş koruma faktörü) sahiptir. Sert hava ve güneşin neden olduğu hasarı onarır. Bu yağ büyük ölçüde emildikten sonra saç gövdesini kaplar, böylece bir ısı aletinden veya saçlarınıza temas eden diğer herhangi bir zararlı malzemeden korunur. Bu özellikle işlem görmüş veya renkli saçlar için faydalıdır. Ayrıca yüzmeden önce uygulandığında saçı tuz ve klora karşı korur (18).

Saç bakımınıza Shea yağı eklemenin birkaç basit yolu:

  • Bir çorba kaşığı çiğ veya rafine edilmemiş Shea yağını alın ve 30-60 saniye mikrodalgada eritin.
  • Yağ hafifçe soğuduktan sonra birkaç damla lavanta yağı ekleyin. (Bu adım zorunlu değildir ama güzel kokmasını sağlar)
  • Saçınızın küçük bölümlerine kafa derisine ve tüm saç gövdesine sıvılaştırılmış yağı uygulayın.
  • Yarım saat bekletin ve sonra saçınızı hafif bir şampuanla durulayın.

11. Kuru ve Kaşıntılı Kafa Derisini Rahatlatır

Shea yağı kuru, kaşıntılı bir kafa derisi ve kepeklenmeyi yatıştırmak için etkili bir yağdır. Arkasında yağlı bir kalıntı bırakmadan veya gözenekleri tıkamadan ciltte emilen anti-enflamatuar niteliklere ve zengin yağ içeriğine sahiptir (19).  Bu nedenle, kuru kafa derisi, kafa derisinde çıkan sedef hastalığı ve diğer kafa derisi sorunlarından kurtulmada son derece etkilidir.

12. Yerinde Durmayan Bukleleri Yerinde Tutmayı Sağlar

Shea Yağı İle Bukleleri Yerinde Tutma

Shea yağı kırılgan saçları yumuşatmak ve canlandırmak için mükemmeldir. Yağsız yapısı nedeniyle kafa derisindeki fazla yağı kontrol etmeye ve yaymaya yardımcı olur. Saçlara bol miktarda Shea yağı ile masaj yapmak yumuşak, ipeksi ve düz saçlar verebilir. Shea yağının bu faydası kuru ve kırılgan, kıvırcık saçlar için geçerlidir. Saç büyümesi için haftada iki kez Shea yağı uygulanmalıdır. Bu saç dokusunu iyileştirir ve saçları nemlendirir. Yumuşatıcı özellikleri nedeniyle kıvırcık saç tedavilerinde geniş kullanım alanına sahiptir (20).

13. Saç Uçlarındaki Kırıkları Tedavi Eder

Shea yağı saç ve saç derisi üzerinde nemlendirici ve yenileyici etkilere sahiptir. Shea yağı uygulamak saç tellerini güçlendirir ve kırılmayı azaltır. Ayrıca, A ve E vitaminleri bakımından zengin olan kuru saçları yatıştırır ve kırık uçları onarır (21).

14. Saç Dökülmesini Önler

Shea yağında bulunan yağ asitleri kafa derisini ve saçları yumuşatır. Ayrıca kafa derisi ve saç sağlığını iyileştiren birçok temel besin sağlar. Bunlar da saç köklerinizi daha güçlü hale getirecek ve saç dökülmesini azaltacaktır. Saç dökülmesini önleyebilen Shea yağının bir başka önemli özelliği, anti-enflamatuar özellikleridir. Saçlarınızdaki deri hastalıkları bu bileşiklerle tedavi edilebilir, böylece saç dökülmesi azalır. Shea yağı kullandığınızda saçlarınız daha kalınlaşacak ve doğal bir parlaklık kazanacaktır (22).

15. Etkili Bir Doğal Saç Kremidir

A ve E vitaminlerini içermesi, Shea yağının saçınızı köklerden uçlara kadar nemlendirmek için mükemmel bir seçim olmasını sağlar. Doğal bir saç kremi olarak kullanılabilir. Saçı yağlı veya ağır bırakmadan nemin hapsedilmesinde oldukça etkilidir (23).

Seçim ve Saklama İpuçları

Shea Yağı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları

  • Shea yağının ham veya rafine edilmemiş versiyonunu arayın.
  • Shea yağı kokusunu kontrol edin. Biraz ceviz kokusu veya toprak kokusu olmalı. Herhangi bir plastik benzeri veya kimyasal koku, rafine edilmemiş bir versiyon olmadığını gösterir.
  • Yağı satın alacağınız zaman güvenilir ve çevre dostu bir markadan aldığınızdan emin olun.
  • Renk söz konusu olduğunda, rafine edilmemiş versiyon olduğunda biraz değişir. Satın almayı planladığınız yağın fildişi renginde olmadığından emin olun, çünkü daha açık bir renk, ağartma işleminin arıtma işleminden geçtiğini gösterir.
  • Mümkünse, kolunuzda az miktarda Shea yağı deneyin. Yatıştırıcı ve nemlendirici hissettirmelidir.

Shea Yağı Nasıl Saklanır?

Shea yağını depolamanın en iyi yolu, hava geçirmez bir kapta ve serin bir ortamda saklamaktır. Güneşten uzak tutmalısınız. Raf ömrünü uzatmak için Shea yağına E vitamini eklenir. Ortalama olarak, Shea yağı iki yıl raf ömrüne sahiptir. Asidik / kokuşmuş bir koku hissederseniz, atma zamanı gelmiş olabilir.

Shea Yağı Nereden Alınır?

Bu faydalı yağı artık iyice tanınması sebebi ile birçok e-ticaret sitesinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Geniş marka seçenekleri olması hem fiyat hem de organik yağı bulma açısından size avantaj sağlıyor. Yine kozmetik dükkanlarının güzellik kısımlarında birkaç markanın Shea yağı ürünlerine rastlamanız mümkün.

Shea Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Shea yağı kullanımında şu tip yan etkiler gözlemlenebilir:

  • Kaşıntılı cilt döküntüsü
  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Zayıflık
  • Kurdeşen
  • Baş dönmesi
  • Karın ağrısı

Yukarıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal Shea yağı kullanmayı bırakın ve bir doktora danışın. Shea yağı alerjisi çok yaygın değildir, ancak sonradan üzülmektense güvenli olmak daha iyi. Daha önce hiç Shea yağı kullanmadıysanız, üst önkoldaki küçük bir alanda küçük bir test yapmak en iyisi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Geldanlage