Hepimiz daha genç görünmek ve yılların yüzümüzde oluşturduğu izlerden kurtulmak isteriz. Göz altı torbaları da yorgunluktan, stresten ve yılların etkisinden gün geçtikçe daha çok kendini belli edebilir.
Evde yapabileceğimiz basit bir bitkisel çözüm olsa ve bu göz altı torbalarından hızlıca kurtulsak ne güzel olurdu değil mi? Peki bu bitkisel çözümlerden 15 tane olsa ve birisi sizin için onları sıralasa nasıl olurdu? Sizin için bilimsel araştırmaları inceledik ve göz altı torbalarına kesin çözüm olacak en etkili doğal yöntemleri sıraladık.
Göz Altı Torbaları Bitkisel Yollarla Nasıl Tedavi Edilir
1. Göz Altı Torbaları İçin Çilek Tedavisi
Göz altı torbalarının görünüşünü hafifletmek ve daha güzel bir görüntü elde etmek için sürekli yediğimiz ve tadına bayıldığımız çileği kullanabilirsiniz. Çilek dilimlerini göz altına koyup 10 dakika kadar beklediğinizde torbaların hafiflemeye başladığını fark edeceksiniz. Bunu haftada 1-2 kere yaparak göz altı torbalarınızın zamanla yok olduğuna şahit olabilirsiniz. Çileğin cilde faydaları saymakla bitmez. Çilekte enfeksiyon giderici etkileri bulunan polisakkaritler bulunur (1). Bu sayede göz çevrelerindeki şişkinliği azaltıcı etki gösterir.
2. Göz Altı Torbaları İçin Çay Poşeti Tedavisi
Yine en çok bilinen yöntemlerden birisi olan çay poşetleri de zeytinyağı ile beraber kullanıldığında göz altında mucize yaratabilir. Demlendikten sonra çıkarılıp buzdolabında soğutulmuş çay poşetlerini, zeytinyağı ile silinmiş göz altlarına koyarsanız, bir süre sonra çayın içindeki maddelerin etkisi ile göz altı torbalarınızdaki şişlikler inmeye başlayacaktır. Çayda bulunan kafein, göz çevrelerindeki sıvı birikintilerinin oluşturduğu şişkinliklerin azalmasına yardımcı olur (2).
3. Göz Altı Torbaları İçin Kahve Telvesi Tedavisi
Çatlaklar ve selülit tedavisinde de kullanılan kahve telvesinin göz altı morluklarının renginin açılmasında ve torbaların toparlanmasında önemli bir etkisi vardır. Kahvenizi içtikten sonra israf etmeyip gözlerinizin altına sürün. Hem morluklarını almış hem de torbalarınızdan kurtulmuş olursunuz. Kahvede bulunan kafeinin antienflamatuar etkileri vardır ve şişkinliği azaltabilir (3).
4. Göz Altı Torbaları İçin Patates Tedavisi
İşte başka çok bilinen ama gerçekten de etkili olan bir yöntem: patates. Soyup dilimlediğiniz patatesleri göz altınıza koyup küçük bir şekerleme yapın. Kalktığınızda daha güzel bir görüntü ile karşılaşacaksınız. Çünkü uzun yıllardır kullanılan patatesin, göz torbalarında, göz altı morluklarında ve göz yorgunluğunu almada önemli bir rolü vardır (4).
5. Göz Atı Torbaları İçin Limon Suyu Tedavisi
Limon suyunda bulunan C vitamini yorgun ve şişik gözlerdeki tüm toksinlerin atılmasını sağlar. Ayrıca limon suyunda bulunan asitler cilt rengini aydınlatıcı etki göstereceği için göz çevresinde bulunan koyu lekelerin de görünürlüğünün azalmasına neden olur. Bu maskede bulunan süt de göz çevresindeki cilt için gerekli besinleri ve nemi sağlar (5).
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı süt
- Pamuk
Hazırlanışı ve Uygulanışı:
- Süt ile limon suyunu karıştırın.
- Gözlerinizi koruyarak pamuk topu ile karışımı göz altlarınıza dikkatli ve nazik bir şekilde sürün.
- 5 dakika havalanmasını ve kurumasını bekleyin.
- Soğuk su ile durulayın.
- Bu işlemi sabah ve akşam olmak üzere günlük tekrar ederek göz altı torbaları ile savaşabilirsiniz.
6. Göz Altı Torbaları İçin Bitkisel Yağ Tedavisi
Lavanta yağının cildi yatıştırıcı ve dinlendirici etkisi bulunur. Bu bitkisel yağ göz çevresindeki sinirlerin gerginliğini yatıştırıcı etki de gösterir (6). Limon yağı da antioksidan etkisi ile göz altı torbalarına karşı etkilidir (7). Papatya yağı da gözlerdeki şişkinliklerin sönmesine yardımcı olur (8).
Malzemeler:
- 1 damla lavanta yağı
- 1 damla limon yağı
- 1 damla papatya yağı
- 1 çay kaşığı su
Hazırlanışı ve Uygulanışı:
- Eğer elinizde boş bir yağ şişesi varsa malzemeleri bunun içine döküp iyice çalkalayarak karıştırın.
- Her gece yatmadan önce bu karışım ile göz altınıza hafifçe masaj yapın.
- Gözünüze kaçırmamaya dikkat edin.
7. Göz Altı Torbaları İçin Tuzlu Su Tedavisi
Tuzlu suyun iltihap ve kızarıklıkları giderici etkisi vardır (9). Ama yemeklerde aşırı tuzlu gıdalar tüketmek göz çevrenizin daha şişik olmasına sebep olur.
Malzemeler:
- 1 litre ılık su
- 1/2 çay kaşığı tuz
- Pamuk topu
Hazırlanışı ve Uygulanışı:
- Bir kap içinde suya tuzu ekleyerek karıştırın.
- Bir pamuk topu yardımı ile bu suya batırıp göz altlarınıza koyun ve bir süre bekletin.
- Bu işlemi her gece yatmadan önce uygulayabilirsiniz.
8. Göz Altı Torbaları İçin Güvercin Ağacı Tedavisi
Güvercin ağacı çok etkili bir doğal cilt sıkılaştırıcıdır (10). Kabarık gözlerden kurtulmanın en hızlı yollarından birisidir.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı güvercin ağacı
- Pamuk topu
Hazırlanışı ve Uygulanışı:
- Güvercin ağacını 5-10 dakika buzdolabında bekleterek soğumasını sağlayın.
- Pamuk topunu güvercin ağacına batırın ve göz altlarınıza yerleştirip 10-15 dakika kalmasını sağlayın.
- Bu işlemi günde 2-3 kere tekrarlayabilirsiniz.
9. Göz Altı Torbaları İçin Vazelin Tedavisi
Vazelin cildi nemlendirirken aynı zamanda onarıcı etki gösterir. Aynı zamanda ağrı ve şişkinliği de azaltır . Her gece yatmadan önce vazelin ile göz altlarınıza masaj yaparak bu etkilerden faydalanabilirsiniz.
10. Göz Altı Torbaları İçin Hindistan Cevizi Yağı Tedavisi
Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asit enfeksiyon giderici etkiye sahiptir (11). Bu yüzden düzenli kullanım ile göz altı torbalarını tedavi edici etki gösterir.
Sızma Hindistan cevizi yağı kullanarak her gece yatmadan önce parmak uçlarınızla göz altlarına masaj yaparak etkili bir doğal tedavi sağlayabilirsiniz.
11. Göz Altı Torbaları İçin Aloe Vera Tedavisi
Aloe vera ciltte yaşlanma karşıtı etki gösterir (12). İçerdiği antioksidan ve minerallerle göz altı torbalarının şişkinliğini azaltır.
Aloe vera yapraklarından çıkaracağınız taze jeli dikkatli bir şekilde göz altlarınıza sürün. 10 dakika bekledikten sonra soğuk su ile durulayın. Bu işlemi günde 2 kez tekrarlayarak göz çevrenizin nasıl gençleştiğine şahit olabilirsiniz.
12. Göz Altı Torbaları İçin Soğuk Kaşık Tedavisi
4-5 adet çelik çay kaşığını soğumaları için buzdolabına koyun ve yarım saat bekletin. Kaşıkların alt tarafı cildinize değecek şekilde göz altlarınıza yerleştirin ve 15-20 dakika bekleyin. Günde iki kez bu işlemi tekrarlayarak göz altı torbaların şaşırtıcı bir şekilde iyileştiğine şahit olabilirsiniz.
13. Göz Altı Torbaları İçin Yumurta Akı Tedavisi
Yumurta akı içerdiği cilt sıkılaştırıcı bileşenler sayesinde göz altı torbalarını yok eder.
Malzemeler:
- 1 yumurtanın akı
- 1 yumuşak fırça
Hazırlanışı ve Uygulanışı:
- Koyu bir kıvam olana kadar yumurta beyazını bir kapta ezerek çırpın.
- Yumuşak bir fırça yardımı ile bu yumurta akını göz altlarınıza sürün ve kuruması için biraz bekleyin.
- 15 dakika sonra ılık su ile durulayın.
- Günde bir kez bu işlemi uygulayarak 1 hafta içinde çok net sonuçlar alabilirsiniz.
14. Göz Altı Torbaları İçin Karbonat Tedavisi
Karbonat kan akışının hızlanmasını sağlar ve cildin ölü hücrelerden kurtulmasını sağlar. Bu da göz altınızdaki cildin doğal bir parlaklık kazanmasına yardımcı olur.
Malzemeler:
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 bardak sıcak su
- Pamuk topu
Hazırlanışı ve Uygulanışı:
- Sıcak suyun içine karbonatı ekleyin ve iyice karıştırın.
- Pamuk topunu bu karışıma batırarak göz altlarınıza yerleştirin.
- 10-15 dakika bu şekilde bekleyin.
- Pamukları aldıktan sonra soğuk su ile yüzünüzü durulayın.
- Ardından yumuşak bir şekilde kurulayın ve nemlendirici uygulayın.
- Günde bir veya iki kere bu işlemi uygulayabilirsiniz.
15. Göz Altı Torbaları İçin Salatalık Tedavisi
Soğutulmuş salatalık dilimleri birçok dizi ve rastlamış olduğunuz göz altı ve göz çevresi için en etkili bakımlardandır. Salatalık tahrişi önlerken bir yandan da şişliğin azalmasını sağlar (13).
Salatalık dilimlerini 10-15 dakika buzdolabında bekleterek soğutun. Buzdolabından aldığınızda bu dilimleri göz kapaklarınızın üzerine yerleştirin. 10-15 dakika bu şekilde bekleyin. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlamanızda sakınca yoktur.
Önerilen Yazılar:
- Göz Çevresini Gençleştirmek İçin Doğal Çözümler
- Doğal Yöntemlerle Göz Çevresi Bakımı
- Göz Altı Morluklarına En Etkili 10 Bitkisel Çözüm Önerisi
- Bilgisayardan Kaynaklı Göz Ağrıları İçin Yapılabilecekler
- 10 En Romantik Göz Makyajı ve Yapımı
Kaynakça:
- Pro- / Anti-İnflamatuar Sitokinlerin Salgılanması ve Bcl-2 / Bak Protein Oranı Modüle Edilerek Çilek ve Dut Meyve Polisakkaritlerinin Lipopolisakkaritle Uyarılmış Makrofajlar Üzerine Anti-inflamatuar ve Anti-Apoptotik Etkileri (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Vazokonstriksiyon (MedlinePlus Tıbbi Ansiklopedi)
- Kafein Jellerinin Fizikokimyasal Üzerine Değerlendirilmesi İndirgeme Özellikleri ve Şiş Gözler İçin Etkililiği (Uygulamalı Farmasötik Bilimler Dergisi)
- Uyarılmış Jurkat ve Ham 264.7 Fare Makrofajlarında Patates Glikoalkaloidlerinin Anti-inflamatuar Özellikleri (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- İnsan beslenmesinde büyükbaş hayvan sütü – bir inceleme (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Lavanta ve Sinir Sistemi (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Limon Yağından Yeni Bir Antioksidan Üzerine Biyokimyasal Çalışmalar ve Kozmetik Dermatolojide Biyoteknolojik Uygulaması (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Papatya: Geçmişi parlak gelecek olan bitkisel bir ilaç (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Enflamasyonu Azaltmaya Bir Çözüm (Dr.Pablo Pelegrin, Manchester Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi)
- Primer insan dermal fibroblast hücreleri üzerinde beyaz çay, gül ve cadı fındığı ekstraktlarının ve formülasyonlarının antioksidan ve potansiyel antienflamatuar aktivitesi (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Hindistan Cevizi Yağı’nın Anti-inflamatuar, Analjezik ve Antipiretik Aktiviteleri (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Aloe Vera: Kısa bir inceleme (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
- Salatalığın Fitokimyasal ve Terapötik Potansiyeli (ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi)
Sıkça Sorulan Sorular
Göz altı torbaları neden oluşur?
- Aşırı çalışan göz kasları ( özellikle görme sorunu olan kişilerde )
- Ciltte elastikiyetin kaybolması
- Gebelik sırasında oluşabilir
- Sarkık yanak kasları
- Sinüzit tarzı göz bölgesine yakın oluşabilecek enfeksiyon rahatsızlıkları
- Sigara kullanımı
- Tiroid rahatsızlıkları
- Yoğun kafein kullanımı
- Uykusuzluk kaynaklı yorgunluklar
- Demir eksikliği
- Hormonal düzensizlikler
- Göz alerjileri ve hastalıkları