Jojoba Yağı Nedir? Jojoba Yağının Cilt Ve Saç İçin Faydaları

Birçok saç bakım ve kozmetik ürününün içeriğinde veya reklamında Jojoba yağını görenler hep şu soruyu soruyor. Bu Jojoba yağı nedir ve ne işe yarar? Bu yağın sizi daha güzel hale getireceğine geçmeden önce isterseniz gelin önce bu yağın içeriğine bir göz atalım:

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba yağı Güney Kaliforniya, Güney Arizona ve Kuzeybatı Meksika’ya özgü jojoba bitkisinden elde edilen bir yağdır. Jojoba bitkisinin çekirdeklerinden çıkarılır. Cilt bakımı ve saç bakımında birçok kullanım alanı bulunan bu yağı diğerlerinden farklı kılan özelliği cilt tarafından hızla emilmesidir. Doymamış yağ asitleri açısından zengin olması da jojoba yağını faydalı bir yağ haline getiriyor. Bilimsel ismi Simmondsia chinensis olan bu yağın raf ömrü oda sıcaklığında 2 yıldır.

Jojoba yağı hafif cevizli bir aromaya sahiptir. Oleik, stearik ve palmitik asitler dahil olmak üzere bazı güçlü yağ asitleri içerir. Yağ ayrıca anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bunlar çeşitli cilt enfeksiyonlarını ve yaraları tedavi etmeye yardımcı olur ve yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olabilir (1). Bu ön bilgileri verdikten sonra gelin bu yağın size sağlayacağı tüm faydalara bir göz atalım…

Jojoba Yağının Faydaları

Jojoba yağının nemlendirici ve antienflamatuar özellikleri, en yaygın cilt ve saç sorunları için yağı müthiş bir doğal tedavi haline getiriyor. Yağı kullanmak son derece basit – sadece birkaç damlası bile sivilce, kuru cilt ve mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için etkili olabilir. Ayrıca saç sağlığını artırıp daha iyi görünen saçlara sahip olmanızı sağlar.

Jojoba Yağının Cilt İçin Faydaları

1. Jojoba Yağı Sivilceleri Tedavi Eder

Jojoba yağı, çeşitli cilt bakım ürünlerinde çok yaygın bir bileşendir. Çalışmalar, yağın anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklerini göstermektedir (2).

Almanya’da yapılan bilimsel bir çalışma, jojoba yağı ile yapılan yüz maskelerinin iyileştirici özelliklerini gösterdi. Bu kil maskeleri kozmetik bir prosedürün parçasıydı ve lezyonlara sahip olan cildi ve hafif sivilceleri tedavi edebiliyordu (3).

2. Mantar Enfeksiyonlarını Tedavi Eder

Jojoba yağının çeşitli patojenlere karşı mantar önleyici aktiviteler sergilediği bulundu. Çalışmalarda, jojoba yağı, Salmonella typhimurium ve E. Coli dahil olmak üzere belirli mantar türlerine karşı etkili bir şekilde etki göstermiştir (4).

Dermatolojik araştırmalar ayrıca jojoba yağının mantar enfeksiyonlarıyla ilişkili inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir (5).

Doğrudan bir araştırma olmamasına rağmen, tırnak veya ayak mantarını tedavi etmek için jojoba yağının sıkça kullanıldığı bilinmektedir. Etkilenen bölgeye günde iki ila üç kez birkaç damla uygulayın.

3. Makyaj Temizlemek İçin Kullanılabilir

Jojoba yağının komedojenik olmaması ve nemlendirici özellikleri onu en ideal makyaj çıkarıcılarından biri yapıyor.

Makyajı temizlemek için yağı kullanmak son derece basit. Nemli bir pamuk topuna birkaç damla jojoba yağı damlatın ve makyaj yapılmış cildinize sürün. Çok fazla makyajınız varsa birden fazla pamuk topu kullanabilirsiniz.

Kirpik çizgilerindeki makyajı temizlemek için, pamuklu bir bez kullanarak işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Tüm makyaj kalıntılarını temizledikten sonra yüzünüzü su ile durulayın. Yüzünüzü temiz bir bezle silebilir ve yüzünüze birkaç damla jojoba yağı uygulayabilirsiniz.

4. Jojoba Yağı Cildinizi Nemlendirir

Jojoba yağı cilt nemlendiricilerinde sıklıkla kullanılır. Yağ, cildin dış keratin tabakasını korumaya yardımcı olabilir ve cildinizi esnek tutar (6).

Jojoba yağını diğer nemlendirici yağlardan ayıran özelliği, gözenekleri tıkamadan cildinizi nemlendirmesidir. Aslında, bu yağ çoğu cilt nemlendiricisinde de önemli bir bileşendir. Kullanımı da son derece basittir: Yüzünüzü temizledikten ve sıkılaştırdıktan sonra, avucunuza 5 ila 6 damla yağ dökün ve dairesel hareketlerle yüzünüze yayın.

5. Yaşlanmayı Geciktirmeye Yardımcı Olur

Jojoba yağı, nemlendirici ve antienflamatuar özellikleri sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olabilir. Jojoba yağı insanlarda bulunan cilt koruyucu yağ olan sebuma benzer bir dokuya sahiptir ve ince çizgiler ve kırışıklıklar dahil olmak üzere erken yaşlanma belirtileri ile savaşmaya yardımcı olabilir.

Kuru cilt yaşlanmayla birlikte gelişen bir diğer ciddi cilt sorunudur. Yağın nemlendirici özellikleri burada etkili iyileştirici rol oynayabilir.

Jojoba yağının yaşlanma açısından en büyük yararı kollajen sentezini geliştirme yeteneğidir (7).

6. Jojoba Yağını Durak Kremi Olarak Kullanabilirsiniz

Jojoba yağı dudak balsamı olarak harikalar yaratabiliyor. Çatlamış dudakları tedavi edebilir ve yumuşak ve esnek hissetmelerini sağlayabilir. Makyaj rutininize başlamadan önce dudaklarınıza biraz yağ sürmek gereken bakımı sağlayacaktır.

NOT: Jojoba yağının dudak kremi olarak kullanılması konusunda bilimsel kanıt niteliğinde bir çalışma bulunmuyor. Bu maddeyi eklememizin sebebi kullanan pek çok kişi olması ve bu kişilerden elde edilen olumlu yorumlardır.

Jojoba Yağının Saç İçin Faydaları

7. Jojoba Yağı Kirpikleri Kalınlaştırır

Jojoba yağı hafif bir yağdır ve göz çevrenizde herhangi bir endişe olmadan kullanabilirsiniz. Parmak uçlarınızı kullanarak kirpiklerinize bir miktar yağ sürün. Bu işlemi bir pamuklu çubuk yardımı ile de yapabilirsiniz. Bu işlemi kaşlarınızı kalınlaştırmak için de kullanabilirsiniz.

NOT: Jojoba yağının dudak kremi olarak kullanılması konusunda bilimsel kanıt niteliğinde bir çalışma bulunmuyor. Bu maddeyi eklememizin sebebi kullanan pek çok kişi olması ve bu kişilerden elde edilen olumlu yorumlardır.

8. Saçların Hızlı ve Sağlıklı Uzamasını Sağlar

Pek çok insan nemlendirici özelliklere sahip olduğu için saçlarında jojoba yağı kullanıyor ve sonuçlardan oldukça memnunlar. Siz de saç kreminize jojoba yağı ekleyebilirsiniz. Bu, saç kuruluğuna ve bölünmüş uçlara karşı ek koruma sağlayabilir.

Jojoba yağının nemlendirici özellikleri de kafa derisindeki kuruluğu ve kepeği tedavi eder. Yağdaki E vitamini saç ve saç derisi sağlığınız için iyidir (8).

Jojoba yağının saçı güçlendirdiğini gösteren direk somut bir kanıt yoktur. Ancak şu mantıktan bakılabilir: Jojoba yağı saç köklerini nemlendirebilir ve bu da saç dökülmesine neden olabilecek kuruluğu önler.

Jojoba Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Jojoba yağı ağır bir yağ değildir ve cildi tahriş etmez. Bunun için dilerseniz avuç içine birkaç damla yağ alıp uygulayabilir veya bir pamuk topuna damlatıp cildinize sürebilirsiniz. Daha etkili olması için temizleyip kurutmuş olduğunuz cildinize uygulamanız iyi olacaktır.

Jojoba Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Hafif nemli veya kuru saçlarınıza ve saç diplerinize jojoba yağını uygulayabilirsiniz. Saç diplerine masaj yapar şekilde elinizle sürdükten sonra saçların diplerinden uçlarına doğru uygulamaya devam edin. Saçlarınızın tamamına uyguladıktan sonra etrafa yayılmasını önlemek için saçlarınızı bir duş bonesi ile kapatabilirsiniz.

Hangi Jojoba Yağını Almalıyım?

Doğru ve faydalı jojoba yağını seçmek oldukça basittir. Kesinlikle %100 organik etiketli ürünleri tercih edin. Eğer kullanacağınız ürün soğuk sıkma olursa daha iyi olur çünkü iyileştirici bileşenlerini kaybetmemiş olacaktır. Diğer yağlarla karışmış olan ürünleri veya rafine edilmiş olanları değil %100 saf ürünleri tercih etmeniz de daha iyi olacaktır.

Jojoba Yağı Kullanırken Neleri Bilmeliyim?

Jojoba yağı kullanırken bilmeniz gereken en önemli şey yağı yutmaktan kaçınmak olacaktır. Jojoba yağında bulunan erüsik asit isimli bir toksin kalp sorunlarına yol açabileceği için yutmak tehlikeli olabilir.

Yağa karşı alerjiniz olup olmadığını anlamak için kullanmadan kolunuzun yan tarafında küçük bir bölgeye sürüp bir süre bekleyebilirsiniz.

Kaynakça

  1. Dermatolojide Jojoba: kısa ve öz bir inceleme (ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  2. Dermatoloji ve Veneroloji (İtalyan Tıbbi Dermatoloji Derneği)
  3. Lezyonlu cilt ve hafif akne için kil jojoba yağı yüz maskesi – prospektif, gözlemsel bir pilot çalışmanın sonuçları (ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  4. Jojoba bitkisinin bitki önemi, biyoteknolojik yönleri ve yetiştirme zorlukları üzerine bir inceleme (ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  5. Clotrimazole İletimi İçin Yeni Jojoba Yağ Bazlı Emülsiyon Jel Formülasyonları (ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  6. Cildiniz için iyi bir nemlendirici seçmek (Harvard Health Publishing)
  7. Jojoba sıvı vaksının yara iyileştirici özellikleri (ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesi)
  8. Sağlıklı ve Temiz Bir Saç Derisi İçin 5 Uzman İpucu (Evergreen Beauty College)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir